Dyplomacja na widelcu

Posted on Paź 13, 2016 in dyplomacja, etykieta, Francja, savoir-vivre

– To są ludzie, którzy uczyli się od nas jeść widelcem parę wieków temu – powiedział o Francuzach w środę w programie „Jeden na jeden” TVN24 wiceszef MON Bartosz Kownacki.

„Uderzyliśmy w bardzo czułą dla Francuzów dziedzinę”

Dr Janusz Sibora, historyk i ekspert ds. protokołu dyplomatycznego ocenił z kolei, że wypowiedź Kownackiego była bardzo niefortunna i dotknęła Francuzów w czuły punkt. – Myślę, że uderzyliśmy w bardzo czułą dla Francuzów dziedzinę, jaką jest jedzenie. A jedzenie przez francuską dyplomację jest oficjalnie uznane jako element robienia prawdziwej dyplomacji, takiej przez duże „D”, gdyż stół stanowi przestrzeń reprezentacyjną, pokazującą siłę państwa. Były minister spraw zagranicznych Francji [Laurent – red.] Fabius posługiwał się często pojęciem „gastrodyplomacja”- tłumaczył ekspert. Więcej: TVN24

sibora-tvn24-3